
WHAT COSTS CAN BE DEDUCTED? 

A frequently asked question is “What expenses can be deducted from the exchange 
proceeds without resulting in a tax consequence?” Although the IRS has not published 
a complete list of qualifying expenses, there are some rulings that provide general pa-
rameters. Brokerage commissions can be deducted from the exchange proceeds 
(Revenue Ruling 72-456). Other transactional costs may also be able to be deducted if 
they are paid in connection with the exchange. (Letter Ruling 8328011). 

WHAT ARE “EXCHANGE EXPENSES?” 

Transactional costs that are referred to as “exchange expenses” on Form 8824 are not 
specifically listed but should generally include costs that are: 

A.     A direct cost of selling real property, which typically include: 

!" Real estate commissions 
!" Title insurance premiums 
!" Closing or escrow fees 
!" Legal fees 
!" Transfer taxes 
!" Notary fees 
!" Recording fees 

OR - 

B.   Costs specifically related to the fact the transaction is an exchange such as the 
        Qualified Intermediary fees. 

ITEMS THAT ARE NOT “EXCHANGE EXPENSES” 

Although not a complete list, the costs related to obtaining the loan should not be de-
ducted from the proceeds. 

THESE “NON-EXCHANGE EXPENSES” INCLUDE: 

!" Mortgage points and assumption fees 
!" Credit reports 
!" Lender’s title insurance 
!" Prorated mortgage insurance 
!" Loan fees and loan application fees 

OTHER “NON-EXCHANGE EXPENSES” CAN INCLUDE: 

!" Property taxes 
!" Utility charges 
!" Association fees 
!" Hazard insurance 
!" Credits for lease deposits 
!" Prepaid rents and security deposits 

These rough guidelines do not address every potential cost. Exchangers should review 
their specific transaction and closing costs with their tax and/or legal advisors. 
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